Borstvoeding Limburg

Welkom bij de Lactatiekundigen Kring Limburg

Lactatiekundigen Kring Limburg

Deze website is opgezet, zodat u gemakkelijk een lactatiekundige (IBCLC) kunt vinden in de provincie Limburg.

De Lactatiekundigen Kring Limburg bestaat uit een gemeleerd gezelschap: wij zijn werkzaam in ziekenhuizen, kraam- en geboortezorg en er zijn zelfstandig werkende lactatiekundigen bij.

We zijn allen IBCLC erkend. IBCLC is een wereldwijde standaard voor borstvoedingsdeskundigen.

Op de site kunt u zien hoe u ons kunt vinden. Uiteraard is er ook informatie te vinden over borstvoeding, en wij verwijzen ook graag door naar andere bronnen op Internet.

Voorlichting

In de ziekenhuizen vinden er rondleidingen / voorlichtingen plaats.

Voor de ouders

Wat kan een lactatiekundige betekenen voor de jonge ouders op het gebied van het geven van borstvoeding?

Voor hulpverleners

Waarmee kan een lactatiekundige (IBCLC) een hulpverlener ondersteunen op het gebied van borstvoeding?

Zorgverzekering

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de lactatiekundige zorg geheel of gedeeltelijk vanuit de aanvullende verzekering.

Verhuur / Verkoop kolfmateriaal

Het kan zijn dat je voor het kolven materiaal nodig hebt.

 

Leden van de LKL

Gertie Roberts
Gertie Roberts
Lactatiekundige, Limburg
Carola Aerts
Carola Aerts
Lactatiekundige, Venlo
Sandra Mostert
Sandra Mostert
Lactatiekundige, NL
Alle lactatiekundigen van LKL

informatie over borstvoeding

Voor de ouders

De lactatiekunde IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant) bestudeert het proces en de praktijk van borstvoeding. Hiervoor maakt een lactatiekundige gebruik van de voor de lactatie relevante kennis binnen andere terreinen van de wetenschap, zoals bijvoorbeeld anatomie, fysiologie, immunologie, voedingsleer, gedragswetenschappen enz.

De meeste ouders zullen weinig problemen ondervinden bij het geven van borstvoeding. Soms zijn er echter omstandigheden waarbij ondanks hulp en advies van andere hulpverleners problemen ontstaan rondom het geven van borstvoeding. In zo’n geval kan de Lactatiekundige met zijn specialistische kennis hulp bieden. Lactatiekundigen zijn hiervoor opgeleid en kunnen je adviseren en begeleiden bij probleemsituaties rondom de borstvoeding. Je kunt een lactatiekundige o.a. inschakelen bij:

  • Voorlichting en advies m.b.t borstvoeding
  • Problemen bij het aanleggen van de baby
  • Het weigeren van de borst
  • Pijnklachten
  • Terugkerende borstontstekingen
  • Onvoldoende melkproductie en/of onvoldoende groei van de baby
  • Vroeggeboorte
  • Ziekte of handicap van moeder of baby
  • Opnieuw beginnen met borstvoeding (relacteren)

In een eerste consult, dat meestal anderhalf uur duurt, kan de lactatiekundige inzicht krijgen in de aard en de oorzaak van de problemen. U krijgt gerichte adviezen afgestemd op uw omstandigheden en de conditie van u en uw kind. Indien nodig wordt een vervolgafspraak gemaakt. Soms kan lactatiekundige begeleiding telefonisch plaatsvinden. U kunt zelf contact opnemen met een lactatiekundige, of u wordt doorverwezen door een zorgverlener. Sommige verzekeraars vergoeden lactatiekundige hulp. U kunt dit zelf bij uw zorgverzekeraar navragen. Lactatiekundigen kunnen ook ingezet worden voor:

  • Het ontwikkelen, implementeren en/of uitvoeren van scholingen en bijscholingen op het gebied van borstvoeding.
  • Organisaties begeleiden bij het verwerven van het WHO-certificaat Babyvriendelijke instelling Ziektekostenverzekeraars stellen steeds vaker als eis aan zorginstellingen dat zij dit certificaat hebben.

Lees Meer

Voor hulpverleners

Een lactatiekundige IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant) heeft, na de opleiding tot lactatiekundige, het IBLCE – examen behaald.

Een lactatiekundige IBCLC is een specialist op het gebied van borstvoeding. Om deze titel te mogen blijven voeren, moet een lactatiekundige zich vijf jaar na het behalen van het examen recertificeren door het behalen van voldoende certificatiepunten. Weer vijf jaar later moet een lactatiekundige IBCLC opnieuw het gehele examen afleggen.

De Lactatiekundigen Kring Limburg (LKL) bestaat uit lactatiekundigen IBCLC komende uit verschillende werkvelden (ziekenhuis, kraambureau, thuiszorgorganisatie en vrijgevestigd). Door gezamenlijk overleg en het uitwisselen van vakkennis en werkervaringen komen wij tot een verdieping van onze kennis op het gebied van Borstvoeding, zodat wij u nog beter van dienst kunnen zijn.

Voor de werkers in de gezondheidszorg en de ouders zijn wij herkenbaar als een duidelijk beroep met dezelfde richtlijnen ten aanzien van borstvoeding en met een professionele uitstraling gedragen door voortdurend bijgehouden kennis.

Lees meer

Financieel

Zorgverzekering

De meeste zorgverzekeraars vergoeden de lactatiekundige zorg geheel of gedeeltelijk vanuit de aanvullende verzekering. De lactatiekundige dient aangesloten te zijn bij de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen (NVL).

Wij adviseren u om bij uw zorgverzekering te informeren of vanuit het aanvullend pakket een vergoedingsregeling voor de lactatiekundige zorg is opgenomen

Voor een overzicht van lactatiekundige hulp vergoeding, klik hier: www.nvlborstvoeding.nl

Soms vergoedt de zorgverzekering alleen als een consult wordt verwezen door een huisarts, verloskundige of het consultatiebureau. De lactatiekundige kan u daarover nader informeren.

Wij kunnen deze informatie beschikbaar stellen dankzij de medewerking van de zorgverzekeraars. Hoewel bij het samenstellen van het overzicht uiterste zorg is nagestreefd, sluiten wij iedere aansprakelijkheid uit voor onjuistheden, onvolledigheden en eventuele financiële gevolgen op grond van de informatie die op deze pagina wordt gesteld.

Lees meer

Verhuur / Verkoop kolfmateriaal

Soms moet je noodgedwongen starten met kolven. Dan is er een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld:

  • ben je net bevallen, dan is een krachtige pomp nodig
  • is het nodig omdat je gaat werken
  • wil je niet gaan aanleggen,
  • wat is het budget

Zorgverzekeraars vergoeden dit materiaal soms.

Voor verhuur:

Voor verkoop: